Sjanghai Expo 2010

 

Om te beginnen wat is eigenlijk een Expo en waarom wil een land of stad dit zo verschrikkelijk graag organiseren?  Het is uit het verleden gebleken dat , wetenschappelijke, culturele, technologische en economische uitwisseling tijdens de wereld Expo’s erg belangrijk zijn.  Voor China zijn internationale uitwisselingen heel erg belangrijk geweest. Het heeft ook de uitverkiezing van de wereld Expo 2010 te danken aan de steun van de internationale gemeenschap en het geloof in de Chinese hervorming.

Op 1 mei 2010 was het zover de langverwachte expo in Sjanghai. Deze wereldtentoonstelling werd in heel China als een grote eer gezien en kosten noch moeite zijn dan ook gespaard. Als een land gastheer is van een wereld wijde Expo wil het zich van zijn allerbeste kant laten zien. En daar wil China dan altijd nog een stapje bovenop doen, omdat dat China zich in alles, altijd wil bewijzen tegenover de hele wereld. Deze Expo duurde van 1 mei 2010 tot 1 november 2010.
Het centrale thema was : Better City, better life.

En China zou China niet zijn als het allemaal groter, beter en duurder zou zijn.  Om maar een paar getallen te noemen,  er waren 246 deelnemers die op 5,28 vierkante kilometer de expo vertegenwoordigde. Tot zover de kleine getallen want als we het over vrijwilligers gaan hebben,  79965 vrijwilligers hebben deze Expo tot een succes gemaakt. Over de hele periode hebben ruim 73 miljoen mensen de Expo bezocht.

Alle deelnemers hebben een eigen paviljoen, een vertegenwoordiging van hun land of gebied, in het thema van de Expo.  Nederland werd bijvoorbeeld door “Happy Street” vertegenwoordigd. Een complete straat van twee verdiepingen met huizen, winkels en tankstations op ware grote. Deze liep in een 8, die in China staat voor geluk en werd rood gemaakt, de kleur van China.
In bijvoorbeeld het Nederlandse paviljoen worden de sterke punten van Nederland uiteengezet en de gedachte van Nederland over de toekomst weergegeven.